Zsolnay porcelán

Az 1853-as alapítású pécsi manufaktúra kiváló termékei révén hamar nemzetközi ismertségre tett szert. A gyár magához vonzotta az adott kor neves tudósait, művészeit és építészeit, így mind technológiai megoldások, mind pedig a művészi kivitelezés tekintetében úttörő szerepet játszott.


A gyár által kifejlesztett különleges kerámia, a gránithoz hasonló, időtálló pirogránit elsősorban az épületkerámiában nyert alkalmazást. A változatos színű mázakkal ellátott termékek Közép-Európa számos nevezetes épületén visszaköszönnek. A magyar Iparművészeti Múzeum, a budai Mátyás-templom, valamint a szarajevói Városháza épületét is pirogránit borítja.


A Zsolnay gyárat egy csodálatos színhatást nyújtó felületi réteg, az úgynevezett eozinbevonat kidolgozása tette világhíressé. Az eozinmázas kerámiák színe, a fényviszonyok és az elhelyezkedés függvényében az aranytól a rózsabogár-zöldig játszhat. A színeket nem festék, hanem a vékony felületi rétegben létrejövő fényinterferencia okozza. A máig titokként őrzött technológiával készülő dísztárgyak világszerte keresettek és megbecsültek. Építménydiszítő elemek is készültek ilyen bevonattal: a dél-magyarországi Pécs városa híres kútjának vízköpő fejeit az ország egyik látványosságaként tartják számon.


A gyár rendhagyó módon készülő porcelánokat is forgalmaz, melyek festési eljárása minden más technikától eltér. A porcelán mázba kevert színezőanyagok egyedi, plasztikus hatású mintákat eredményeznek. A festék felvitele sem ecsettel, hanem tustollal történik. A magas hőfokú égetés során a minta összeolvad a porcelán tárgy alapmázával, ami garantálja, hogy a Zsolnay porcelán dekorjai soha nem kopnak le.


A cég termékei hosszas kutató és fejlesztő munka eredményeképpen jöttek létre. A Zsolnay név hallatán mindenki szeme előtt gyönyörű, kézzel festett porcelánok, a szivárvány színeiben irizáló eozin tárgyak, és Közép-európa számos híres épületét díszítő szobrok és tetőcserepek jelennek meg, melyek semmivel össze nem téveszthetőek.1.hivatkozás >>
2.hivatkozás >>